Тази испанска супа от пресни зеленчуци е популярна в цяла Европа. Тя е характерна най-вече за района на Андалусия и е истинско удоволствие за горещите дни. Класическото Гаспачо се приготвя от пресни домати, краставици, червен лук, чесън и зехтин. Традиционно гаспачото включва хляб за сгъстяване на супата, но може да се приготвя и без него. Може да се използват също зелени или червени пресни чушки. Подправя се с магданоз, целина, листа босилек, а за по-пикантен вкус може да се използва и сос табаско. Тази освежаваща супа и се сервира студена, гарнирана с парченца зеленчуци.
Начин на приготвяне:
1 кг домати
1 краставица
2 червени чушки
1 глава червен лук
1-2 стръка целина
2 скилидки чесън
Пресен магданоз
Сол на вкус
3 с. л. зехтин
Сокът от 1 лимон или 2 с. л. винен оцет
Начин на приготвяне:
В различните рецепти се използват зелени или червени чушки, така че може да изберете какви да сложите според предпочитанията си. Избираме по-меки домати. Обелваме ги, нарязваме ги на едри парчета и ги слагаме в блендера. Към тях добавяме нарязаните краставици и чушки. В блендера слагаме и останалите продукти без магданоза. Овкусяваме със сол, зехтин и лимонов сок или винен оцет.
Пасираме всички продукти и получаваме гладка смес с оренжево-червен цвят. Опитваме на вкус и при нужда добавяме подправки. Изсипваме супата в тенджера или стъклен съд, покриваме и я оставяме поне за час в хладилника, а може и за повече.
Сервираме в купички, като поръсваме магданоз. Може да оставим и малка част от продуктите и да гарнираме отгоре с дребни парченца краставица, тънки ивици червен лук или разрязани на половинки чери доматчета.
Тази прекрасна разхлаждаща супа може да се сервира и в чаши
Напиши коментар