Празът е един от най-актуалните зеленчуци през зимата. Този типичен за българската кухня продукт е неизменна част от десетки родни рецепти и това го превръща в ценно допълнение към менюто в студените дни.
Празът е от едно семейство с лука и чесъна и затова, подобно на тях, е ценен източник на хранителни вещества. Те се намират главно в лъжливото стъбло, което образува и заради което се отглежда. Вместо да прави стегната луковица като лука, празът всъщност оформя дълъг цилиндър от листа.
Днес ви представяме интересна рецепта за салата с праз и моркови.
Празена салата с моркови и ориз
Необходими продукти:
4-5 стръка праз
2-3 моркова
1 к. ч. ориз
Сол
2-3 с. л. зехтин или олио
Сол
Лимонов сок
Черен пипер по желание
Начин на приготвяне:
Оризът се сварява предварително и се оставя да изстине.
Празът се почиства и нарязва косо на парчета с дължина 3 см. Бланшира се 4-5 минути във вряща подсолена вода. След това се изважда с решетъчна лъжица и се отцежда.
Морковите се нарязват на кръгчета и се задушават в 2-3 супени лъжици олио или зехтин с добавка на малко сол. За да спестите време, вместо да извършвате две отделни термични обработки, можете направо да задушите морковите и праза заедно в зехтин или олио със съвсем малко вода. Зеленчуците се оставят да поизстинат.
В салатена чиния или купа се разбъркват охладеният ориз, морковите и празът. Няма нужда от допълнителна мазнина, защото се добавя тази от задушаването, но ако обичате по-мазничко, сложете още една супена лъжица зехтин. Подкиселете на вкус с прясно изцеден лимонов сок. По желание овкусете салатата със смлян черен пипер.
Ако искате да направите тази зимна салата по-богата, можете да добавите към нея нарязани кисели краставички и маслини.
Напиши коментар