Зимна салата с праз

Празът е ценен източник на хранителни вещества

салата с праз

 

Празът е един от най-актуалните зеленчуци през зимата. Този типичен за българската кухня продукт е неизменна част от десетки родни рецепти и  това го превръща в ценно допълнение към менюто в студените дни.

Празът е от едно семейство с лука и чесъна и затова, подобно на тях, е ценен източник на хранителни вещества. Те се намират главно в лъжливото стъбло, което образува и заради което се отглежда. Вместо да прави стегната луковица като лука, празът всъщност оформя дълъг цилиндър от листа. 

Днес ви представяме интересна рецепта за салата с праз и моркови.

 

Празена салата с моркови и ориз

 

Необходими продукти:

4-5 стръка праз

2-3 моркова

1 к. ч. ориз

Сол

2-3 с. л. зехтин или олио

Сол

Лимонов сок

Черен пипер по желание

Начин на приготвяне:

Оризът се сварява предварително и се оставя да изстине.

Празът се почиства и нарязва косо на парчета с дължина 3 см. Бланшира се 4-5 минути във вряща подсолена вода. След това се изважда с решетъчна лъжица и се отцежда.

Морковите се нарязват на кръгчета и се задушават в 2-3 супени лъжици олио или зехтин с добавка на малко сол. За да спестите време, вместо да извършвате две отделни термични обработки, можете направо да задушите морковите и праза заедно в зехтин или олио със съвсем малко вода. Зеленчуците се оставят да поизстинат.

В салатена чиния или купа се разбъркват охладеният ориз, морковите и празът. Няма нужда от допълнителна мазнина, защото се добавя тази от задушаването, но ако обичате по-мазничко, сложете още една супена лъжица зехтин. Подкиселете на вкус с прясно изцеден лимонов сок. По желание овкусете салатата със смлян черен пипер.

Ако искате да направите тази зимна салата по-богата, можете да добавите към нея нарязани кисели краставички и маслини.

0 Коментара

Напиши коментар

Затвори