Ястията в гювече са толкова лесни за приготвяне, че можете набързо да ги направите дори вечер след работа. Можете да използвате всичко, с което разполагате в хладилника и всеки път да са различни. Гювечетата изглеждат ефектно и затова освен в ежедневното меню, стават и за посрещане на гости.
В тях можете да комбинирате колбас, месо, сирене, картофи, лук, моркови, домати, тиквички, чушки, гъби и други продукти. Съчетанието на различни подправки правят гозбите в гювече още по-ароматни.
Предлагаме ви да пробвате рецептата за пилешко месо с гъби и кашкавал. Добавете още прясна или печена чушка, домати и лук. Отгоре настържете кашкавал, което ще придаде особено апетитен вид на ястието.
Необходими продукти:
500 г пилешки гърди
1 глава лук
3-4 скилидки чесън
1 червена чушка
1 зелена чушка
1-2 домата
200 грама гъби
2-3 супени лъжици зехтин или олио
1 ч. л. сух риган
1 ч. л. червен пипер
Черен пипер на вкус
1 лимон
200 грама настърган кашкавал
Начин на приготвяне:
Измийте пилешкото и го нарежете на кубчета. Можете да използвате пилешко филе или обезкостени бутчета.
Обелете лука и го нарежете на полумесци или на кубчета. Червената и зелената чушка се нарязват на тънки и дълги ивици. Вместо пресни чушки можете да използвате печени или замразени.
Обелете доматите, отстранете семките и ги нарежете на кубчета. Нарежете на ситно чесъна. Почистете гъбите и ги нарежете на тънки филийки заедно с пънчетата. Ако нямате пресни, можете да ги замените с консервирани.
Загрейте зехтина в тиган и първо сложете нарязаното на кубчета пиле и задушете за 1-2 минути на средно силен огън. След това добавете лука, чесъна и гъбите и продължете да задушавате. Добавете чушките. Разбъркайте за 1-2 минути, сложете доматите и продължете да задушавате. Накрая добавете сол и всички други подправки, разбъркайте и оставете да поври на среден огън за 3-4 минути. Разпределете сместа равномерно в гювечетата. Сложете по едно резенче лимон във всяко.
Сложете гювечетата в тава за печене. Поръсете във всяко настърган кашкавал, за да покриете продуктите. Печете в предварително загрята на 180 градуса фурна докато придобият приятен загар отгоре.
Мечо пух
14.12.2024 • 12:03 ч.Жалко за ястието,то не се слага в загрята фурна,ако не искате да се спука съда. .
П00ппп
16.12.2024 • 11:55 ч.Нали в гювечета се слагат топли продукти и фурната е загрята.
Ужас
18.12.2024 • 19:47 ч.Баси буламача
Ужас
18.12.2024 • 19:47 ч.Баси буламача
Стелиян Иванчовски
19.12.2024 • 01:49 ч.Ястие в гювече пък на тиган,а още по-абсурдно,в загрята фурна.Абе от къде толкова пилешки акъл на едно място...