Патладжанът е универсален зеленчук. Той е вкусен, месест и засищащ и може да се приготвя самостоятелно или да влиза в състава на много ястия в различни комбинации.
Всъщност, ние го възприемаме като зеленчук, но ботанически той е плод, какъвто е и доматът. Вероятно затова патладжанът е наричан още син домат. И двете растения са от семейство Картофови, което ги сродява с картофите. Патладжаните са разнообразни в цветово отношение - най-често те са тъмнолилави и изглеждат направо черни, но се срещат и в други цветове, например розов, бял, жълт, зелен.
Патладжанът понякога е подценяван, но той е много полезен и в Индия дори го наричат Цар на зеленчуците. Той съдържа витамини С, К, фосфор, магнезий мед, фолиева киселина, манган.
Патладжанът действа добре на храносмилането и помага при запек и метеоризъм. Той е източник на пробиотици и диетични фибри, които са много важни за здравето на стомашно-чревния тракт, защото стимулират перисталтиката и улесняват усвояването на хранителните вещества. Патладжанът помага и за здравето на костите благодарение на богатото съдържание на калий, калций и витамин К.
Тъй като е с високо съдържание на вода и фибри, патладжанът е много здравословна храна за хора, които са на диети. Той е нискокалоричен, което помага за контрол над апетита.
Патладжанът съдържа и мощни антиоксиданти. Консумацията му влияе върху здравето на сърцето и съдейства за понижаване на кръвното налягане и намаляване на лошия холестерол. Заради желязото в него, патладжанът може да помогне при анемия.
Препоръчват патладжана като подходяща храна за контрол над диабет тип 2. Той подпомага също за здравето на кожата и косата, тъй като съдържа антиоксиданти. Този чудесен зеленчук съдейства дори за красотата. Смята се, че спомага за поддържането на здрава и млада кожа, като предотвратява преждевременните признаци на стареене като бръчки, тъмни петна и отпускане.
Патладжанът понякога е незаслужено пренебрегван. Това, което спира някои хора да го приготвят е, че притежава естествена горчивина. Тя обаче може да се премахне като го осолим и оставим горчивите сокове да изтекат.
Патладжанът е приложим както за постни, така и месни ястия. От него се приготвят разядки, предястия и основни ястия. Той присъства в кухните на всички балкански народи. Много популярно е ястието Имамбаялдъ, което е емблематично за турската кухня. То е много популярно и у нас и се приготвя от патладжан с добавка на лук, чесън, чушки и домати. Името на ястието означава буквално „имамът припадна“. Легендата разказва как един имам припаднал от наслада, след като опитал за първи път тази гозба. Може да го консумирате като основно ястие, но също и като предястие или гарнитура. Би могло да мине и за разядка. Гърците пък са известни със своята мусака с патладжан. Той е в основата на различни основни ястия и салати в Румъния Сърбия и Македония. И у нас присъства често на лятната и есенната трапеза.
1. Гръцка мусака с патладжани, тиквички и картофи
Необходими продукти:
4-5 патладжана
7-8 картофа
700 г кайма - свинска, телешка или смес .
4-5 тиквички
3-4 домата
1 глава лук
4-5 скилидки чесън
2 щипки канела
1/3 ч. л. карамфил
Черен пипер
Риган
1 кубче пилешки или телешки бульон
Сос бешамел – домашен или готов от 1 пакет
Олио
Начин на приготвяне:
Нарежете на ситно лука и чесъна и ги запържете до омекване. След това добавете каймата. Сместа се запържва леко като разбърква постоянно, за да се разтроши каймата и да не загори.
Задушават се с доматите, като се добавят подправките - канела, сол на вкус, черен пипер и риган. Оставя се да къкри на слаб огън докато остане на мазнина. Изсипете доматите при каймата и разбъркайте плънката.
Патладжаните се парязват на кръгчета, посоляват се и се оставят малко да си пуснат сока, а след това се отцеждат. Тиквичките и картофите също се нарязват на кръгчета и се запържват докато порозовеят. Патладжанът също се запържва- Зеленчуците се оставят настрана, за да се отцеди олиото.
Ако трябва да приготвите сами бешамела, ви трябват 3-4 с. л. брашно, 1 л. прясно мляко и 2 яйца. Запържете брашното в малко олио, като разбърквате непрекъснато. Добавете постепенно млякото и продължете да разбърквате докато се получи гъстотата на крем, добавете бульона и малко черен пипер. Можете по желание да добавите и малко натрошено сирене. След като сместа поизстине, добавете разбитите яйца.
Отцедените от мазнината зеленчуци се нареждат в средно голяма тава. Най отдолу се разстилат картофите, непосредствено върху тях патладжаните, след тях е плънката, която разстиламе равномерно. Върху нея разпределяме тиквичките и заливаме с бешамела. Пече се в загрята на около 180 градуса до пълна готовност.
2. Имамбаялдъ с доматен сос
Необходими продукти:
8 средни патладжана
4 глави лук
1 глава чесън
3 домата
4 зелени чушки
1 с. л. зехтин
Сол
Черен пипер
1 ч. л. захар
Олио за пържене
2 чаши гореща вода
Пресен магданоз
за доматения сос:
3 супени лъжици зехтин
Половин чаша настъргани домати
1 чаена лъжичка доматено пюре
Начин на приготвяне:
Разрежете патладжаните на две половини по дължина, без да режете дръжките. Накиснете в подсолена вода за 10 минути, за да премахнете горчивината. Отцедете и подсушете с хартиена кърпа.
Обелете и нарежете лука на полумесеци. Пресовайте или счукайте чесъна. Обелете и нарежете доматите на кубчета. Чушките се почистват, разполовяват и нарязват на дребно.
Загрейте една супена лъжица зехтин в тигана. Добавете лука и солта и запържете. Добавете чесъна, доматите, чушките, захарта и черния пипер. Оставете плънката да къкри 10 минути на слаб огън.
Загрейте слънчогледовото олио в тиган. Запържете леко патладжаните от двете страни в сгорещеното олио. Извадете пържените патладжани върху хартия, за да отстраните излишното олио.
Поставете патладжаните на разстояние един от друг в тава. Напълнете ги с приготвената плънка. Добавете 2 чаши гореща леко подсолена вода отстрани. Покрийте съда с фолио или с капак. Гответе във слаба фурна около 20 минути.
За да приготвите доматен сос, загрейте зехтин в тиган. Добавете настърганите домати и доматеното пюре и оставете да заври.
Прехвърлете соса в чиния за сервиране. Отгоре наредете патладжаните и ги поръсете със ситно нарязан магданоз. Ястието се сервира студено.
3. Гювеч с агнешко и патладжан по румънски
Необходими продукти:
600 г агнешко месо
2-3 патладжана
5-6 картофа
1 тиквичка
2 моркова
1 ч. ч. доматен сок
2 червени чушки
2 домата
5 скилидки чесън
Пресен магданоз
Пресен копър
50 г краве масло
Олио
сол
Начин на приготвяне:
Месото се нарязва на едро и се запържва в смес от разтопено масло и олио. Слага се в тенджера, залива се с вряла вода, колкото да го покрие, и се задушава на бавен огън 40 минути.
Картофите се обелват, нарязват се на едро и леко се запържват. По време на пърженето към тях се добавят обелените и нарязани моркови.
Патладжаните се обелват, нарязват се, посоляват се, отцеждат се от горчивия сок за около 20 минути и за кратко се запържват. Тиквичките се обелват, нарязват се и се запържват, като може да се сложат при патладжаните.
Морковите, картофите, патладжаните и тиквичките се добавят към месото и се задушават 10 минути на бавен огън. Прехвърлят се в тава. Заливат се с доматения сок и се добавят нарязаните на едро червени чушки, посоляват се. Отгоре се слагат нарязаните на ситно домати, поръсва се с нарязани на ситно копър и магданоз, добавя се чесън и всичко се пече във фурната 20 минути на 280-200 градуса.
4. Пълнени патладжани със зеленчуци
Необходими продукти:
4 средно големи патладжани
3 глави лук
8-10 скилидки чесън
500 г домати
2 моркова
4 бр. чушки
1с.л доматено пюре
зехтин или олио
1връзка магданоз, нарязан на ситно
Чубрица или босилек по желание
Сол и черен пипер
Начин на приготвяне:
Пълнените патладжани със зеленчуци са често приготвяно у нас блюдо.
Разрежете патладжаните на половина по дължина и ги посолете. Оставете ги за 20-30 минути да си пуснат горчивия сок.
През това време си подгответе другите зеленчуци. Нарежете лука и чесъна на едро, а морковите и доматите на малки кубчета, чушката също нарежете на малки парченца.
След като са си пуснали сока патладжаните, ги отцедете, измийте и подсушете. Издълбайте с лъжица вътрешността им, като оставите около 6-7 мм. стена до кората.
Намажете патладжаните отвътре и отвън с 2-3 с. л. зехтин и наредете в намазнена тавичка с кората нагоре. Запечете в загрята до 200 градуса фурна за около 15 минути или докато патладжаните омекнат.
Докато патладжаните се пекът пригответе зеленчуковата плънка. Издълбаната част от патладжаните нарежете на парченца. Загрейте 4 с. л зехтин или олио и задушете в тях лука, чесъна и морковите, докато започнат да омекват. Прибавете чушките и нарязаните парченца патладжани и задушете за още 4-5 минути. Прибавете доматите и гответе докато сока от доматите почти изври. Прибавете доматеното пюре и добре объркайте докато се размеси със зеленчуците. Прибавете зелените подправки, сол, черен пипер и разбъркайте.
Обърнете опечените патладжанени лодки в тавичката с издълбаната част нагоре и напълнете с получената смес. Полейте патладжаните отгоре леко със зехтин и печете в загрята до 180 градуса фурна около 25 минути.
Поднесете пълнените патладжани поръсени с магданоз или украсени със стръкче босилек. Може да ги гарнирате със сирене и маслини по желание.
5. Македонска салата с патладжани и чушки
Необходими продукти:
Продукти
2-3 патладжана
3-4 чушки
2-3 домата
400 г кисело мляко
Зехтин
Черен пипер
Сол
Начин на приготвяне:
Патладжаните се почистват добре, нарязват се на кръгчета, посоляват се и след като постоят така се отцеждат.
Чушките се почистват от семките и се нарязват на ивички. Червените домати се обелват и се нарязват на парчета.
Патладжаните, чушките и доматите се посоляват и се поръсват с черен пипер.
Най-напред се изпържват патладжани в нагорещен зехтин до почервеняване, а след това и чушките. Изпържените патладжани се нареждат в съд, върху тях се поставят чушките и доматите.
Заливат се с разбито кисело мляко и се поръсват с нарязан на дребно магданоз.
Патладжаните и чушки по македонски са вкусни както топли, така и студени.
Напиши коментар