Сред многото рецепти за гозби с патладжан важно място заемат пълнените патладжани. Най-често те се режат на половина по дължина и се оформят като лодки. Вариантите на плънките са разнообразни. Можете да ги приготвите без месо – само с ориз, със зеленчуци, със сирене и яйца, с извара и др. Ако обаче искате нещо по-съществено за обяд или вечеря, си опечете патладжанени лодки с кайма. Подходящите подправки за тях са червен пипер, чубрица, магданоз, джоджен, мащерка и други според вкусовете ви.
Необходими продукти:
4 малки патладжана
300 г кайма смес
2 домата
2 глави лук
1 червена чушка
2 скилидки чесън
Пресен магданоз и копър
Моцарела или кашкавал
2-3 с. л. олио
Сол на вкус
Смлян черен пипер
Начин на приготвяне:
Измийте патладжана, нарежете наполовина по дължина, отстранете вътрешната част, но не я изхвърляйте. Посолете получените „лодки” и оставете за половин час. Залейте вътрешността на патладжана със студена вода за половин час.
Лукът и чесънът се нарязват на ситно. Нарежете доматите на кубчета. Почистете чушката от семките и я нарежете на дребно.
Запържете лука и чесъна в олиото. Добавете каймата и запържете, като разбърквате, докато каймата стане на трохи. Отцедете вътрешността на патладжана и я нарежете на ситно. Добавете към каймата. Пържете около 5 минути. Добавете доматите и чушките. Сложете сол и черен пипер и запържете на умерен огън още 5 минути.
Отцедете получения сок от патладжанените лодки и ги напълнете с плънката. Отгоре се поставят парченца моцарела или се поръсва настърган кашкавал.
Поставете пълнения патладжан в тава за печене, в която сте налели малко олио и вода. Сложете във фурната, предварително загрята на 180 градуса. Печете около 30 минути. Извадете от фурната и поръсете патладжанените лодки с пресен копър и магданоз.
Лодките от патладжани са вкусни както топли, така и студени. Можете отделно да приготвите доматен сос, който да поднесете към тях.
Напиши коментар