Всички обичаме да хапваме вкусни ястия, а понякога и да експеримантираме в кухнята. Точно тогава правим най-големите си кулинарни провали или пък точно обратното - получава се невероятно вкусно ястие. Такова е и следващото кулинарно изкушение, което Ви представяме.
Пияно свинско
Необходими продукти:
Цяло парче свинско месо – контрафиле, плешка или бут – около 1,5-2 кг.
1 с. л. горчица
2 с. л. мед
100 мл. бяло вино
100 мл. коняк или ром
1 ч. л картофено нишесте
1 к. л. къри
1/2 ч. л. пушен червен пипер
1/2настърганата кора и сокът от половин портокал ч. л. джинджифил
1 к. л. черен пипер
1-2 щипки стрита суха мащерка
4-5 бр. карамфил
Начин на приготвяне:
Сваряваме месото в достатъчно вода за около 40 минути.
Вадим месото и правим разрези по повърхността с дълбочина 0.5 см.
Поставяме месото в дълбока тава, заливаме с виното и печем в предварително загрята на 200 градуса фурна за 20 минути.
В купа разбъркваме горчицата, коняка, меда, портокаловия сок и настърганата кора и разбъркваме. Отделно разбъркваме червения пипер, кърито, джинджифила, мащерката и черния пипер. Добавяме ги към горцицата и разбъркваме. Ако сред подправките има някоя, която не ви допада, можете да не я включвате, защото месото и без нея ще стане достатъчно ароматно.
Вадим месото и го намазваме с получената ароматна смес, набождаме на няколко места карамфила. Връщаме във фурната и печем, като поливаме месото с получилия се в тавата сос до пълна готовност.
Вадим месото и го държим на топло, соса прецеждаме и сипваме в подходящ съд за варене. Към соса добавяме картофено нишесте, размито в 1 с.л. вода и оставяме да поври. Загряваме коняка и го запалваме и прибавяме към соса.
Сервираме ароматното свинско месо, полято със соса. Към него върви по-тежко червено вино.
Напиши коментар