Пияно свинско

пияно свинско

Всички обичаме да хапваме вкусни ястия, а понякога и да експеримантираме в кухнята. Точно тогава правим най-големите си кулинарни провали или пък точно обратното - получава се невероятно вкусно ястие. Такова е и следващото кулинарно изкушение, което Ви представяме.

Пияно свинско 

 

Необходими продукти:

Цяло парче свинско месо – контрафиле, плешка или бут – около 1,5-2 кг.

1 с. л. горчица

2 с. л. мед

100 мл. бяло вино

100 мл. коняк или ром

1 ч. л картофено нишесте

1 к. л. къри

1/2 ч. л. пушен червен пипер

1/2настърганата кора и сокът от половин портокал ч. л. джинджифил

1 к. л. черен пипер

1-2 щипки стрита суха мащерка

4-5 бр. карамфил

 

Начин на приготвяне:

 

Сваряваме месото в достатъчно вода за около 40 минути.

Вадим месото и правим разрези по повърхността с дълбочина 0.5 см.

Поставяме месото в дълбока тава, заливаме с виното и печем в предварително загрята на 200 градуса фурна за 20 минути.

В купа разбъркваме горчицата, коняка, меда, портокаловия сок и настърганата кора и разбъркваме. Отделно разбъркваме червения пипер, кърито, джинджифила, мащерката и черния пипер. Добавяме ги към горцицата и разбъркваме.  Ако сред подправките има някоя, която не ви допада, можете да не я включвате, защото месото и без нея ще стане достатъчно ароматно.

Вадим месото и го намазваме с получената ароматна смес, набождаме на няколко места  карамфила. Връщаме във фурната и печем, като поливаме месото с получилия се в тавата сос до пълна готовност.

Вадим месото и го държим на топло, соса прецеждаме и сипваме в подходящ съд за варене. Към соса добавяме картофено нишесте, размито в 1 с.л. вода и оставяме да поври. Загряваме коняка и го запалваме и прибавяме към соса.

Сервираме ароматното свинско месо, полято със соса. Към него върви по-тежко червено вино.

0 Коментара

Напиши коментар

Затвори