Кебапите се приготвят чрез запържване или задушаване на кубчета месо в мазнина или сос. В някои случаи се прилага печене на скара или на жар.
Кебапът е традиционно българско ястие, което се приготвя от свинско, агнешко или телешко месо, кромид или праз, брашно, домати и подправки.
Много популярен е „виненият кебап“, чието име идва от факта, че при запържването на продуктите сместа се разрежда не с вода както при обикновения кебап, а с червено вино, което допълнително обогатява вкуса на ястието.
Винен кебап
Необходими продукти:
800 г свинско месо
2 стръка праз лук
2 глави кромид лук
1 ч. ч. червено вино
2 с. л. брашно
4-5 с. л. доматено пюре
1 ч. л. червен пипер
Сол
1 дафинов лист
Пресен магданоз
Задушен ориз или картофено пюре за гарнитура
Начин на приготвяне:
Свинското месо се нарязва на хапки. Лукът се реже на полумесеци, а празът - на колелца.
Месото и лукът се задушават в малко олио за 5-6 минути. След това се добавя вода, колкото да покрие месото, и задушаването продължава на умерен огън, до полуомекване на свинското. Месото се посолява и се слага червеният пипер. Разбърква се и веднага се прибавят червеното вино и брашното, размито предварително в доматеното пюре и вода. Долива се гореща вода, така че сосът да е доста рядък, защото ще се сгъсти по време на готвенето. Слага се дафиновия лист.
Кебапът се вари до готовност, като от време на време се разбърква. Ястието се сервира горещо, поръсено със ситно нарязан магданоз. Във всяка порция се слага варен ориз или картофено пюре за гарнитура.
Напиши коментар