Шишчета с винена марината

шишчета

Шишчета са традиционно ястие от балканската, руската и азиатската кухня, приготвено от нарязано на късове различни видове месо и нарязани зеленчуци.

Приготвянето на месо по тази технология, е може би най-стария начин за печене на месо върху жив огън, в историята на човечеството.

Късовете месо и зеленчуци се нанизват на дървени или метални шишове, като се реди едно парче месо, парче зеленчук (чушка, лук, ябълка, гъба и др.), мариноват се в различни маринати, след което се пекат на скара.

 

Шишчета с винена марината

Необходими продукти:

700-800 г свинско месо

2 глави лук

2 чушки

пресни гъби по желание

сол

за маринатата:

1 ч. ч. червено вино

3 с. л. горчица

1/2 ч. л. червен пипер

Черен пипер на вкус

1-2 щипки кимион

3 с. л. зехтин

Начин на приготвяне:

Измийте и подсушете месото. Нарежете го на кубчета, подходящи за нанизване на шишчета и го осолете.

Пригответе маринатата като смесите изброените продукти -  червено вино, горчица,. червен и черен пипер, щипка кимион и 3 с. л. зехтин. Оставете го да престои с подправките поне 2-3 часа.

След това го нанижете на метални или дървени щишчета заедно с нарязаните на кубчета лук и чушки и гъбите. Изпечете шишчетата на барбекю или скара и сервирайте с подходяща гарнитура или сос.

0 Коментара

Напиши коментар

Затвори