Шишчета са традиционно ястие от балканската, руската и азиатската кухня, приготвено от нарязано на късове различни видове месо и нарязани зеленчуци.
Приготвянето на месо по тази технология, е може би най-стария начин за печене на месо върху жив огън, в историята на човечеството.
Късовете месо и зеленчуци се нанизват на дървени или метални шишове, като се реди едно парче месо, парче зеленчук (чушка, лук, ябълка, гъба и др.), мариноват се в различни маринати, след което се пекат на скара.
Шишчета с винена марината
Необходими продукти:
700-800 г свинско месо
2 глави лук
2 чушки
пресни гъби по желание
сол
за маринатата:
1 ч. ч. червено вино
3 с. л. горчица
1/2 ч. л. червен пипер
Черен пипер на вкус
1-2 щипки кимион
3 с. л. зехтин
Начин на приготвяне:
Измийте и подсушете месото. Нарежете го на кубчета, подходящи за нанизване на шишчета и го осолете.
Пригответе маринатата като смесите изброените продукти - червено вино, горчица,. червен и черен пипер, щипка кимион и 3 с. л. зехтин. Оставете го да престои с подправките поне 2-3 часа.
След това го нанижете на метални или дървени щишчета заедно с нарязаните на кубчета лук и чушки и гъбите. Изпечете шишчетата на барбекю или скара и сервирайте с подходяща гарнитура или сос.
Напиши коментар