През зимата се отпускаме да хапваме повече сладкиши за сметка на плодовете, които изобилстват през лятото. Преобладават по-тежките десерти, сред които доста сиропирани и шоколадови изкушения. Можете да олекотите домашните сладки, като използвате рецепти с плодове. През студените месеци това най-често са банани, ябълки, круши, тиква, портокали, киви и други, типични за сезона.
Печените ябълки са популярен зимен десерт. Приготвят се лесно и е много приятно къщата да замирише на ябълки и канела. Обикновено пълним плодовете със стафиди, сушени плодове, орехи и мед. Можете обаче да направите по-интересна плънка, наподобяваща вкуса на чийзкейк. Тя се приготвя с какаови бисквити, крема сирене и яйца. Затова често наричат това сладко изкушение пълнени ябълки с чийзкейк. С този много разпространен плод можете да си направите и много лесен ябълков сладкиш с грис и брашно.
Пълнени ябълки с бисквити и крема сирене
Необходими продукти:
8-10 ябълки
500 г крема сирене (или Маскарпоне)
150 г пудра захар
2 яйца
1 пакетче ванилова захар
1/2 ч. л. канела
100 г какаови бисквити
2 с. л. стафиди
Натрошени орехи по желание
Начин на приготвяне:
Подберете здрави ябълки, приблизително еднакви по резмер. Измийте ги добре и издълбайте вътрешността им.
Смелете какаовите бисквити и добавете разтопеното краве масло. Разбъркайте сместа и я разпределете в ямичките на ябълките.
В друг съд смесете крема сиренето с яйцата, канелата и захарта. Добавете измитите с топла вода стафиди. Разбъркайте добре и напълнете плодовете. Изпечете ябълките във фурната и ги оставете да се охладят, преди да ги сервирате.
Можете да полеете ябълките с топинг карамел или да добавите към всеки печен плод по една топка ванилов сладолед.
Допълнително можете да приготвите ванилов крем или ванилов сос, който да сервирате към печените ябълки в по-официални случаи.
Напиши коментар